Volgende
Waarom katten zo van Catnip houden

Waarom katten zo van Catnip houden

Het is een mooi gezicht wanneer een kat in de buurt komt van kattenkruid, ook wel catnip genoemd. Ze knuffelen er dan meteen op los en lijken in de zevende hemel te zijn. Bij Pawzilla vind je een groot assortiment met producten met Catnip.

Wat is catnip?

Kattenkruid, ook wel catnip genoemd, is een plantje behorende tot de muntfamilie. Catnip bevat de olie ‘nepetalactone’, waarvan bekend is dat het een euforisch en bijna hallucinerend effect kan hebben. Aangezien kattenkruid een volledig natuurlijk, veilig en niet-verslavend middel is, wordt dit veelvuldig gebruikt voor kattenspeeltjes. Ook katten die normaliter niet geïnteresseerd zijn in speelgoed zullen enthousiast reageren op speeltjes met kattenkruid. Kattenspeelgoed met catnip kan voor sommige katten zelfs interessanter zijn dan snoepjes! Niet alle katten reageren hetzelfde op kattenkruid. Sommige katten worden heel rustig en gaan bij of op de catnip liggen. Andere katten worden juist heel hyperactief en druk van catnip.

Ongeveer 80% van alle katten reageert op kattenkruid, waarbij het effect tussen de 5 en 15 minuten duurt. Ongeveer 60% van alle katten reageren met een soort ‘high’ op kattenkruid, dit is genetisch bepaald. Ze gaan rollen, miauwen en tegen het kruid aan schuren, al met al een gelukzalige toestand van enkele minuten voor het beestje. Jonge katten zijn er over het algemeen minder gevoelig voor dan oudere katten. Ook grote kattensoorten zoals tijgers hebben deze voorliefde voor kattenkruid.

Kattenkruid kun je gemakkelijke zelf kweken, op een zonnig plek in je tuin. De plant kan tot zo’n 25 cm groot worden, dus laat genoeg ruimte tussen de zaadjes zitten. Om het kruid te gebruiken moet je de blaadjes laten drogen, je kunt ze dan gekruimeld in een potje bewaren. De vulling kun je ook gebruiken om een zelf gemaakt speeltje mee te vullen. 

Tip! 

Maak de speeltjes van je kat extra interessant door ze te bewaren in een zak met wat kattenkruid.

Wist je dit?

Katten zijn ook gevoelig voor sommige andere planten, zoals valeriaan. Valeriaan zit vaak verwerkt in rustgevende thee. Sommige katten zijn er zó gek op, dat ze inbreken in je keukenkastjes om bij de valeriaanthee te komen, of hengelen zelfs de theezakjes uit je kopje! En dan is er nog het rustgevende effect op angstige en gestreste katten van de zogeheten matatabi stokjes, de gedroogde houtachtige takken van de Actinidia polygama. Dat is een klimplant die vooral in China en Japan voorkomt.

Vorig artikel Hypoallergeen voer voor honden
Social Proof Tools